Tuesday 5 March 2013

Lanjutan::Amalan kebersihan diri dan makanan


Ini adalah lanjutan amalan kenersihan diri dan makanan.di harap semua dapat menjaga kebersihan selepas ini ya. Selamat membaca!
Pakaian
Pakai pakaian yang sempurna dan bersih. Gunakan pakaian pelindung (apron), sarung tangan (jika perlu) dan penutup kepala. Pastikan apron, penutup kepala dan sarung tangan adalah bersih dan dipakai dengan betul.
Rambut
Rambut mengandungi pelbagai jenis kuman. Oleh itu rambut harus bersih, diikat dan ditutup semasa mengendalikan makanan. Jangan menyikat rambut semasa berada di tempahpenyediaan makanan.
Pakai penutup kepala dan jangan sentuh atau sikat rambut dalam kawasan penyediaan dan semasa menghidang makanan.
Janggut dan misai hendaklah dijaga rapi.
Amalkan tabiat kebersihan diri yang betul. Jangan menyentuh kulit khasnya mulut, hidung dan telinga. Jangan meludah, mengunyah, makan, merokok atau mengorek hidung.

Mulut, Hidung dan Telinga

Staphylococcus aureus biasanya didapati hadir dalam mulut, hidung dan telinga. Pemindahan bakteria boleh berlaku dan boleh mencemarkan makanan sekiranya:
1.    Batuk semasa mengendalikan makanan.
2.     Merasa makanan dengan jari.
3.    Mengorek hidung semasa menyediakan makanan.
4.    Meludah merata-rata.
5.    Merokok.
6.    Makan semasa menyediakan makanan.

No comments:

Post a Comment