Tuesday 5 March 2013

Amalan kebersihan diri dan makanan

Amalan kebersihan yang perlu di amalkan semasa mengendali makanan;
  • Basuh tangan sebelum dan selepas mengendali makanan. Basuhlah tangan dengan sabun selalu.
  • Tangan adalah anggota badan yang kerap bersentuh dengan makanan. 
  • Oleh itu, ia perlu dibersihkan setiap kali sebelum memulakan kerja-kerja penyediaan makanan atau selepas:

  1. Ke tandas.
  2. Menyentuh muka terutamanya hidung, mulut atau telinga.
  3. Mengendalikan makanan mentah.
  4. Mengendalikan sampah sarap.
  5. Rehat atau setiap kali kembali ke tempat penyediaan.
  6. Membersih dan disinfeksi tempat kerja.

    Semua tempat penyediaan makanan harus mempunyai sinki khas untuk membasuh tangan dan dibekalkan dengan sabun, air paip dan tisu yang bersih. (Penggunaan sabun cecair amat digalakkan kerana mungkin sabun buku mengandungi kuman daripada penggunaan sebelumnya).
Amalkan 7 langkah membasuh tangan yang betul:
1   )     Basuh tangan dengan sabun secukupnya.
2   )     Gosok tapak tangan.
3   )     Gosok setiap jari dan celah jari.
4   )     Gosok kuku di tapak tangan.
5   )     Gosok belakang tangan.
6   )     Basuh dengan air bersih secukupnya.
7   )     Keringkan tangan dengan kain bersih.


No comments:

Post a Comment